Как да изберете мелницата за отпадъци?
Категория: Кухня

Как да изберете мелницата за отпадъци

Facebook Twitter Pinterest

Мелницата за хранителни отпадъци или т.нар. диспозер е един от най-практичните уреди в модерната кухня. Бързият и лесен начин на елиминиране на хранителни отпадъци облекчава и без това натоварения ни начин на живот. 

С помощта на мелницата биологичните отпадъци бързо се смилат до фини частици и преминават безопасно в канализационната система.

Диспозера се инсталира под кухненската мивка и подава фино смлян хранителен отпадък през водопроводната система към същото място, където се изхвърлят тоалетни отпадъци. С натискането на един бутон отпадъците се унищожават незабавно, вместо да се изхвърлят в кофа за боклук, основна причина за неприятни миризми, бактерии и насекоми. 

Особено полезена е мелницата по време на топлите месеци през годината, когато в хранителния ни режим преобладават зеленчуците и плодовете. 

 

Диспозерът може да се монтира лесно и дискретно в шкафовете на повечето мивки. Всичко, от което се нуждаете е стандартна водопроводна инсталация и източник на електрическа енергия наблизо!Съдържание

1. Принцип на работа на уреда.
2. Основни характеристики на мелницата за отпадъци.
3. Какви хранителни отпадъци могат да се преработват?
4. Компостиране на отпадъците.

Принцип на работа

Повечето хора предполагат, че изхвърлянето на отпадъците в диспозера работи на принципа на зеленчукорезачка. Въртящите се остриета на ножовете нарязват отпадъците, а с помощта на водата те преминават в канализацията.

Истината е друга. 
В действителност работните колела, монтирани на въртяща се плоча, използват центробежна сила за насочване на хранителните отпадъци към неподвижен диск. Диска стрива хранителните остатъци на много фини частици, като на практика почти ги втечнява.

 
В рамките на секунди хранителните остатъци се раздробяват и изчезват. Течащата вода измива частиците през шлифовъчния пръстен и те преминават в тръбата за отпадни води, където могат да бъдат рециклирани от пречиствателните станции за отпадъчни води или към система за компостиране на отпадъците. 

 

 

Как да изберете мелница за отпадъци?

Преди да направите вашият избор трябва да сте сигурни, че модела мелница, който сте избрали е съвместим с водопроводната система и канализация на жилището ви.

 1. Мощност на двигателя
  Съобразете избора на мелница с размера на вашето домакинство.
  Необходим ви е уред, който ще отговори на нуждите на вашето домакинство.

  За сравнително малко домакинство спокойно може да изберете мелница с мощност на мотора ½ конска сила.
  Ако често изхвърляте по-голям обем хранителни отпадъци ще ви е необходим по-мощен мотор с ¾ или 1 конска сила.

 2. Остриета на ножовете
  Стандартните, въртящи остриета на уредите с по-малка мощност обикновено са с по-малък размер, предназначени за по-малък обем храна.
  За по-голямо домакинство осцилиращите остриета са по-ефективни от въртящите се остриета и могат да смилат по-твърдите храни по-бързо.

 3. Коефициентът на шум е важен за повечето хора. 
  Може да се наложи да отделите малко повече от бюджета си, за да чувате по-малко шум по време на смилането на отпадъците. 

Всички модели диспозери, които предлагаме са с непрекъснато подаване. Това позволява потока от хранителни отпадъци да бъде подаван в уреда, когато той работи. Мелницата за отпадъци може да се експлоатира с помощта на електрически прекъсвач - ключ, монтиран на стена, или чрез пневматичен бутон т. нар. ′въздушен ключ′, монтиран на удобно място върху кухненския плот.

Всички модели са проектирани за безпроблемна работа и предлагат следните основни характеристики:

 • Индукционни двигатели, създадени за висока производителност и дълъг живот;
 • Бързо заключваща се система за лесен монтаж;
 • Автоматична защита от претоварване и други.


Какви хранителни отпадъци може да преработва мелницата за отпадъци? 

Диспозерите могат да се справят с почти всички видове хранителни отпадъци, включително и малки кости от птици или риба, месо, черупки от яйца, плодове и повечето зеленчуци. Препоръчваме ви да избягвате влакнести зеленчуци, като царевични люспи или ряпа, утайка от кафе и пръст, за да предотвратите възможно запушване на уреда.Компостиране на отпадъците

Мощните мелници изискват повече течаща вода и енергия за смилането на отпадъка. Препоръчваме ви да използвате мелница с възможно най-малката мощност, която ще ви свърши работата.

Ако живеете в къща може да си направите яма за компостиране на отпадъците, където водата и раздробените в нея растителни отпадъци ще се изливат в нея.
Предимството да притежавате диспозер, ако компостирате органичните отпадъци е че остатъците от месо и риба, изхвърлени директно в мястото за компостиране вместо в мелницата ще привличат насекоми и вредители, а цитрусовите обелки ще се разпадат по-продължително време.

Използването на мелница за хранителни отпадъци ще поддържа кофите ви за боклук по-чисти и по-малко миришещи, а кухнята ви по-свежа и хигиенична. Кажете сбогом на почистването на кухненските кофи!

Дата на последно актуализиране: 14.04.2021
Оцени:  
5.00
Тагове:
мелница за отпадъци

Свързани продукти

Свързани статии:

Виж повече
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за новини и промоции