Мелници за отпадъци Мелници за отпадъци
Дозатори за течен сапун Дозатори за течен сапун
Филтър
Марка
Цена
от до
Мощност
Скорост на мотораТехнология на работа


Включени аксесоари
Безплатна доставка
Свързани пакети
/group-57-mivka-za-kuhnq-paketi

Мелници за отпадъци

Мелницата за хранителни отпадъци - един от най-полезните уреди в кухнята

 

Монтира се на коритото на мивката и работи с електрическо захранване от мрежата. Под силата на натиск на специални дискове, храната се превръща в каша, раздробява се на фини частици и преминава през отвора на мивката в канализацията.

Нарастващия проблем с изхвърлянето на отпадъците е причината тези уреди да са толкова разпространени. С нейна помощ можете да се освободите от неприятната миризма на хранителните остатъци. При избора на мелница от голяма важност са техническите характеристики на уреда


1. Тип двигател (асинхронен или двигател с постоянен магнит)

-        При асинхронният двигател, роторът има различна честота на въртене от тази на магнитното поле. При по-голямо натоварване на уреда ротора изостава повече от магнитното поле. За достигане максимални обороти при асинхронния двигател е необходимо повече време, в сравнение с двигателя с постоянен магнит. Максималната скорост е по-бавна и като цяло е по-тежък.

-        Двигателя с постоянен магнит е електрически двигател, който използва постоянни магнити.

Магнитите осъществяват незабавна и постоянна връзка с двигателя и той започва веднага да работи на максимални обороти, така че цялата мощност е достъпна веднага. Това е предимство за бързото смилане на отпадъците. Другото предимство е в по-малкия размер на уреда, което го прави и по-лек.

В момента на пазара двете водещи марки при мелниците за отпадъци са McAlpine  и InSinkErator. McAlpine използва двигатели с постоянни магнити, InSinkErator използва асинхронни двигатели.


2. Мощност

Колкото по-голяма е мощността на двигателя, толкова по-големи смилащи дискове ще могат да бъдат задвижени и толкова по-бързо ще се раздробяват хранителните отпадъци. Това определя и избора ви на мелница.

Мощността на мотора при мелниците в домакинството може да варира от 1/3 до 1¼ конски сили. Това оказва влияние на тяхната производителност. Двигател с 1/3 к. с. ще може да се справя само с по-леки остатъци от храна, като плодове и зеленчукови кори, докато мощното смилане с помощта на 1 или 1¼  к. с. ще може да смила по-твърди видове хранителни отпадъци с по-голям обем. 

За средно голямо домакинство от 2-3 човека ви препоръчваме мелница с мощност поне ½ конска сила. За хората, които използват повече зеленчуци и плодове или по-големи домакинства по-мощните диспозери са по-подходящи,  тъй като ще смилат почти всичко и ще се ползват много по-дълго време. Трябва обаче да сте наясно, че колкото по-мощен е модела мелница, толкова по-висока е цената.


3. Метален или пластмасов корпус

Металният корпус на уреда ще предложи по-голяма стабилност и издръжливост във времето. Това ще допринесе за обиране на вибрациите и ще позволи по-безшумна работа. Уверете се, че металния корпус е от неръждаема стомана, а фланеца, който свързва уреда към мивката е стабилен. Мелницата за отпадъци обикновено се свързва към мивката с плътно гумено уплътнение, което също допринася за намаляване на вибрациите. 

Мелниците с пластмасов корпус са по-олекотени и са подходящи за морски условия, защото не корозират. Използват се обикновено за мелници с постоянен магнит, където вибрациите са много малки и това не се отразява на вибрациите на уреда. Което допринася и за по-безшумна работа.


4. Мелещи ножове

Най-добри са мелниците с дискове за смилане от неръждаема стомана. Те са по-здрави, по-малко податливи на корозия и с възможност да се справят с по-трудно смилаемите хранителни отпадъци.


5. Монтаж

Едни от популярните марки, като McAlpine и InSinkErator, се опитват да направят възможно най-лесен монтажа на уреда. Ако не сте сигурни как да инсталирате уреда правилно, обърнете се към специалист.


6. Шум 

Шумът зависи от принципа на работа на мотора и от нивото на изолация. Размера на уреда също влияе на нивото на произведения шум. Уредите с по-голяма мощност са по-тихи. Най-тихите мелници произвеждат шум, вариращ от 25 до 45 db.

Още едно предимство при избор на диспозер е че при раздробяването, хранителните остатъци се разтварят във водата, като в същото време почистват тръбите, По този начин подобряват прохода в канализационните тръби и предотвратяват появата на мазни отлагания. Ако използвате правилно уреда за изхвърляне на отпадъците, запушването на канализацията е изключено.


 

Разгледайте промоционалните ни предложения и вземете диспозер за отпадъци с  професионален съвет при избора и доставка до врата!


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за новини и промоции