Изберете смесителна батерия, като съобразите налягането във водопроводната система!
Категория: Баня

Има ли значение налягането във водопровода при избор на смесител?

Facebook Twitter Pinterest

Как да изберете смесителна батерия, ако не знаете какво е водното налягане във водопровода ви?

По причини нямащи нищо общо с добрия късмет винаги има вероятност да се окажете със слабо налягане на водната струя в новия ви смесител. 

Най-общо казано водното налягане е силата, която изтласква водата през водопроводните тръби.
Ако налягането в тръбите е ниско трябва да изберете смесителен кран, който да се справи със слабия воден поток. Това може да ви затрудни, ако не знаете какво търсите. Тук изключваме технически причини, които влияят върху налягането на водата, като прегънати меки връзки, запушени цедки на чучура или запушени предпазни решетки на водомера.


Обратния вариант също не е за подценяване. Високото налягане във водопродната система може да доведе до спуквания и течове на различни места. Високото водно налягане се коригира с ограничаващ налягането клапан.


Съдържание

1. Как се измерва налягането на водната струя?
2. Фактори, които влияят на налягането на водата
3. Какъв е стандарта на водното налягане в България?


Много важно е да изберете правилните смесителни кранове, спрямо капацитета на водното налягане, до което имате достъп. Трябва да бъдете внимателни с избора на смесител, изискващ високо налягане в система с ниско налягане. Такъв избор ще доведе до нисък дебит на водата или смесителния кран няма да работи във всички варианти за които е предназначен.


Някои смесители работят много добре при системи с ниско налягане, докато други изискват минимално водно налягане, за да работят правилно.

Как се измерва налягането на водната струя?

Налягането на водната струя се измерва в барове. Един бар е силата, необходима за повдигане на водата на височина до 10 метра. 

 

По-голяма част от смесителните батерии имат изискване за ниво на водното налягане между 1 и 3 бара. Батериите за ниско водно налягане са подходящи за налягане между 0,1 и 0,5 бара. 

 

Фактори, които влияят на налягането на водата

Имайте предвид, че жилищата на по-високите етажи обикновено имат по-слабо налягане в тръбите, отколкото тези, които се намират на по-нисък етаж.
Водното налягане зависи и от това колко хора използват водата в един и същи момент. Критичните моменти са сутрин или рано вечер, когато ползването на вода е най-голямо, в сравнение с останалата част на деня.

 

Налягането зависи предимно от това каква е водопроводната мрежа във вашия дом. Ако не сте сигурни какво е налягане на водата в новото ви жилище добре е да се консултирате с водопроводчик. С помощта на специален инструмент - манометър, вик специалистът ще определи налягането на водния поток.

Какъв е стандарта на водното налягане в България?
Имайте предвид, че водопровода в страната ни работи при водно налягане от 3 до 8 бара.

Елементите, които работят под налягане в качествените смесителните батерии се тестват при налягане на водна струя до 20 бара.

Това е и причината да ви препоръчаме при избор на смесителни батерии да избирате само производители с традиции в производството на кранове и присъединяващи елементи.

 

Съобразете избора на батерия с налягането на водата във водопроводната мрежа!
Несъответствието помежду им може да доведе до проблеми:
1. Новите ви смесителни батерии ще работят с много по-слаба струя от необходимата ви.
2. Топлата и студена вода ще достигат до вас с различен дебит, което от своя страна ще наруши баланса по между им.

 


Дата на последно актуализиране: 26.05.2020
Оцени:  
1.00
Тагове:
банясмесител за баня

Свързани продукти

Свързани статии:

Виж повече
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за новини и промоции