Мелницата за отпадъци, незаменимия помощник в кухнята
Категория: Кухня

Мелницата за отпадъци - незаменимият помощник в кухнята

Facebook Twitter Pinterest

Казват, че искаш ли дома ти да изглежда чист, достатъчно е кухнята да е изрядна. Може да са пропуснати няколко пролетни чистения и праха в хола неусетно да се е натрупал, чакайки по-добри времена. Но кухнята е сърцето на дома. Тук се топли душата на семейния уют. Ако от кухнята идва миризма на застояло и развалено - то може би и живота ни върви в такава посока. Приятно е, когато домът ни чист,  но с кухнята и банята се отваря и се затваря кръга на нашето всекидневие. 

Възможно е обаче изобщо да не се застояваш в кухнята. Ангажиментите не ти позволяват да се отдадеш на разтоварващо почистване или готвене с часове …или откриваш удоволствието в къщи по друг начин? 


Съдържание

1. Отпадъците в кухнята
2. Предимствата на мелницата за хранителни отпадъци

Отпадъците в кухнята

 … Какво ще готвите днес? Здравословна домашна храна с много зеленчуци или интересна неделна рецепта с екзотични съставки? Каквито и продукти да изберем, трябва да ги подготвим - изчистим, обелим, измием.

Всеки, който обича да готви или му се налага, знае какво количество органични отпадъци могат да се съберат по време на готвене. В кулинарните предавания не се акцентира на тази част от подготовката, обелките бързо изчезват някъде. Не знаем къде отива този отпадък, както и остатъците сготвена храна. Но знаем къде отиват нашите отпадъци по време на готвене или поне ни е известен пътят им до кофата и после до най-близкия контейнер. Защото да си признаем, кафяви кофи за органичен отпадък пред блока няма (за жалост на най-ревностните привърженици на разделното събиране). 

В зоната на мивката обикновено има малко кошче с подвижен капак. Когато се напълни бързо изхвърляш боклука, заедно с неговата найлоновия плик. Ако чакаме кошчето да се напълни, преди да го изпразним, или го забравим, заплашва ни неприятна миризма и мухъл. 

Всеки готвач или домакиня имат свой стил и начин за решаване на дребните детайли в кухнята. Виждали сме, как някои събират всички обелки от готвенето в отделен съд или ги захвърлят направо в мивката и след това ги събират от там, за да ги изхвърлят наведнъж преди да почистят.

Екологичният принос на диспозера към околната среда

Хигиенична и екологична алтернатива е мелницата за хранителни отпадъци.
Монтира се под кухненската мивка, раздробява остатъците на малки частици, като ги отвежда директно в канализацията. Така поне знаем, че не отиват на сметището, където да се трупат и гният, изпускайки метан и вредни затоплящи емисии. Може би ще се запитате за водата от канализацията? Не се ли утежнява пречистването и преработването ѝ, задръстването на канализацията?


Предимства

  1. Предимството на диспозера е, че ефективно раздробява хранителните отпадъци до течно състояние с участието и на течаща вода (приблизително 70%, както е при отходните канали). Използва се съществуващата инфраструктура на канализацията и пречиствателни станции за извеждането и преработването хранителните отпадъци. Пречиствателните съоръжения за отпадна вода преобразуват органичните отпадъци в био торове за селското стопанство, а чрез съвременни технологии се извлича метан за енергийни нужди.

  2. За отделното домакинство удобството е в печеленето на време - отпадъците от кухнята се почистват и отстраняват бързо.

  3. Освобождавате пространство, като намалявате общия битов отпадък, генериращ се при готвене и съответно трупането на боклука в съдове и кофи за боклук.

  4. С помощта на диспозера събирането на органичните остатъци при готвенето и остатъците от храната почти изцяло отпада.

  5. Диспозерът раздробява и отстранява - остатъци от месо и риба, дребни кости, черупки от яйца, плодове, зеленчуци и обелките им. Това са разрешените и допустими за уреда отпадъци. Внимавайте с неорганични съставки, като стъкло, пластмаса, метал, пръст, полиетиленови опаковки, алуминиево фолио, разяждащи препарати за почистване, както и за големи кости, твърди костилки от плодове и черупки от ядки, салфетки и хартия, с които мелницата е възможно да не се справи.
Дата на последно актуализиране: 26.02.2020
Оцени:  
5.00
Тагове:
мелница за отпадъци

Свързани продукти

Свързани статии:

Виж повече
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за новини и промоции