Токсичните тенджери, тави и тигани, и техните безопасни алтернативи в кухнята
Категория: Кухня

Токсичните съдове за готвене и техните безопасни алтернативи

Facebook Twitter Pinterest
Съдържание

1. Съдове за готвене с тефлоново покритие
2. Чугунените съдове за готвене
3. Алуминиеви съдове за готвене
4. Огнеупорно стъкло
5. Медните тенджери и тигани
6. Съдове за готвене от неръждаема стомана
7. Керамичните съдове за готвене в кухнята

 

Здравословното готвене е модерно

Напоследък всичко в живота ни се измерва с думата „здравословен“, а девизът „Здрав дух в здраво тяло“ е на почит повече от всякога. Как готварските съдове и процесът на приготвяне на храна дават здравословен тон на ежедневието ни? Знаем ли какъв ефект има токсичната посуда върху храната, която приготвяме и кои са нейните безопасни алтернативи? Е, време е да приемем кухнята за бойно поле, на което битката може да бъде спечелена – с добра информираност и леко разместване на познати съдове за готвене с компрометирана слава. Тефлон, алуминий, мед и керамично покритие – 4 токсични материала, с които може здравословно да се сбогуваме и да поканим на печките си съдове от чугун, огнеупорно стъкло, неръждаема стомана и 100% керамика. Ако цените своето здраве и искате да си спестите гарнитурата „болести и бавно отравяне с токсични вещества“, превърнете старите тенджери в саксии и отворете нова страница в готвенето със следващите 4 здравословни и изпитани съда.

 

1. Сбогувайте се с тефлона

Те са любимците на всяка домакиня – тефлонови тенджери и тигани с гладки и незалепващи покрития, изключително лесни за почистване. Този голям бонус обаче, сервира и опасностите на синтетичния полимер политетрафлуоретилен, известен като PTFE (тефлон е търговското му наименование). Когато уредите се нагряват прекалено дълго, тефлоновото покритие освобождава токсични пари,  причинява грипоподобни симптоми и увеличава риска от висок холестерол, тиреоидна дисфункция и безплодие. Тефлоновата кутия на Пандора крие още една опасност - перфлуорооктанова киселина (PFOA), която се използва за приготвяне на тефлон, има канцерогенни свойства.

Безопасна алтернатива ~ Чугунени съдове за готвене

Съдовете от чугун са едни от най-старите и безопасни съдове за готвене. Класиката на чугуна разполага с някои неоспорими качества – съдовете са изключително издръжливи и трайни, гарантирано спестяват на храната токсични елементи по време на готвене, а основно тяхно предимство е, че имат много висока топлинна вместимост (след като чугунът се затопли, той остава топъл за дълго време). За да получите незалепващо чугунено покритие, нужно е само обилно да омаслите съда и да го нагреете предварително преди да започнете готвенето.

2. Кажете НЕ! на алуминия

Алуминият е истински крал в кухнята, благодарение на своята практичност, лекота, здравина и качеството лесно да провежда топлина. Добрите новини спират дотук, заради доказаното нездравословно влияние на алуминия в процеса на готвене. Той е известен невротоксин, чието действие провокира дегенеративни мозъчни състояния като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. При нагряване и контакт с киселинни продукти, алуминият от съдовете може да се свърже с храната, затова никога не приготвяйте ястия от домати в алуминиева тенджера (нито пък оставяйте за съхранение в алуминиев съд).

Безопасна алтернатива ~ Огнеупорни съдове от стъкло

Красиви, функционални, безопасни – такива са съвременните готварски алтернативи от стъкло. Тези съдове запазват храната топла за дълго време, не отделят никаква остатъчна миризма, нито пък токсични вещества. Изключително удобни за използване и в микровълнова фурна, стъклените съдове за готвене имат един крехък недостатък – дълголетието им зависи от вашето внимание към чупливата им природа.

3. Детронирайте медните съдове в кухнята

Добра проводимост, равномерно разпределяне на топлината при приготвянето на храна и не на последно място – елегантна визия. Съдовете от мед бързо се нагряват и охлаждат, което позволява перфектен контрол при готвене и пържене. Въпреки това, медта има своите слаби места – висока цена и висока реактивност. Медта (заедно с алуминия и желязото) е реактивна и бързо реагира с храните, особено киселите. Освен, че могат да променят цвета и вкуса на храната, медните съдове носят отговорност и за значителните количества токсини в приготвеното ястие. Никой няма нужда от менюто „отравяне с тежки метали“, нали?

Безопасните алтернативи ~ Неръждаема стомана

Неръждаемата стомана отдавна е издържала изпитанията на времето в кухненски условия, затова достойно би могла да замени бляскавите медни съдове у дома. Изключително издръжливи при експлоатация, без притеснения за драскотини по повърхността, имунизирани срещу токсини и вредни химични елементи.

4. Измамното очарование на съдовете с керамично покритие

Керамичният финиш безспорно придава очарование на домакинските съдове, но доколко здравословно е то? Оказва се, че това крехко покритие не е нито безопасно, нито издръжливо. Активната употреба на съдовете с керамично покритие води и до активно рушене на покривния слой, а оловото и кадмият от него проникват в храната, гарантирайки хранително отравяне. Спестете си главоболието, стомашните болки и проблемите с плодовитостта като избягвате съдовете с керамично покритие.

Безопасната алтернатива ~ 100 % керамични съдове

Няма нищо по-добро от естествените материали, а когато иде реч за 100% керамика, знайте че готвенето ви е 100% лишено от токсични елементи. Инертната основа на керамичните и глинени съдове за готвене им позволява да не влизат в химическо взаимодействие с други вещества, а при готвене храната запазва целия спектър от вкусове. Отделяната от тях инфрачервена топлина пък е доказано най-добрата и здравословната екстра за приготвяне на храната. Ако имате нужда от друга щипка бонус в полза на керамичните съдове, не забравяйте и достъпната цена.

Дата на последно актуализиране: 19.10.2022
Оцени:  
4.80
Тагове:
съдове за готвенездравословно готвене

Марки

ХРОМ СилистраAMT Gastroguss, качествени немски съдове за готвене PyramisBEKAHascevher Küchenprofi, ГерманияLacor, ИспанияJata Kayalar, Турция

Свързани продукти

Свързани статии:

Виж повече
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за новини и промоции