Как да изберем качествени съдове за готвене
Категория: Кухня

Как да изберем качествени съдове за готвене

Facebook Twitter Pinterest

От неръждаема стомана, чугун и мед до алуминий, йенско стъкло и емайл, готварските съдове и материалите, от които са изработени, предлагат богато меню от качества и несъвършенства. Първоначалният ви избор може и да е свързан с визията на кухненския сет, но най-добре е да си спестите суетата и да подходите практично. Искате ли да приготвяте здравословна храна, готови ли сте да инвестирате в скъпи, но доказано качествени съдове (които са дотам дълговечни, че може и да ви омръзнат), имате ли достатъчно място за огромни комплекти от качествени тави за печене, качествени тенджери за готвене и качествени тигани или сте любители на кухненския минимализъм? Е, когато имате категорични отговори на тези въпроси, може смело да се захващате с избора на готварски съдове за дома.

Ние ви предлагаме следващото полезно ръководство, което да ви даде насоки за качествата на различните материали, както техните предимства и недостатъци.


 

НЕРЪЖДАЕМА СТОМАНА

Неръждаемата стомана е доказала качествата си в кулинарното изкуство, а съдовете от този материал са сред най-издръжливите и безопасни за здравето. В състава на тази вечна класика влизат няколко метала - стомана, хром и никел. Обикновено стоманата, от която се произвеждат съдовете за готвене съдържа 18% хром и 10% никел. Макар да нямат никакво допълнително покритие, съдовете са с добри незалепващи свойства и са изключително устойчиви на корозия (благодарение на хрома в състава на стоманата). Може да ги ползвате при много високи температури без това да окаже влияние върху вкуса на храната. Повечето тигани от неръждаема стомана (в зависимост от дръжката) могат да се използват и във фурната. 

Предимства: Всички качествени тенджери, качествени тави за печене и качествени тигани от неръждаема стомана са нереактивни и позволяват готвенето на всякакъв вид храна в тях. Освен това са трайни и практични, подходящи за съдомиялни машини.
 

Недостатъци: Някои базови модели имат лош пренос и разпределение на топлината. По-скъпите опции са и по-качествени в това отношение, защото имат добавена вътрешна сърцевина от мед или алуминий, която подобрява топлопроводимостта.  

МЕД

Красиви и с изискана визия, медните съдове за готвене имат свои заклети почитатели, особено сред професионалните готвачи - справка: вижте кухнята на Марта Стюарт. Най-добрите медни версии са и най-скъпи, но добре се отплащат през годините. С тях освен класа, си осигурявате равномерно разпределение на топлината и отличен контрол при пържене и готвене.

Предимства: Медта има отлична топлопроводимост, което означава, че храната ще се готви изключително равномерно.

Недостатъци: Медът е реактивен и влиза в реакция при готвене на алкални и кисели храни. Някои от ястията могат да променят цветовите и вкусовите си качества. Впечатляващата визия на медните съдове върви редом с изискването за редовно полиране и поддръжка.ЧУГУН

Чугунените съдове става по-добри с времето, а малко съдове могат да се похвалят с подобно качество. Това е материалът, който се държи еднакво професионално и върху котлона, и във фурната, и може да поеме натоварване, като никой друг. Чугунът ще задържи топлината на съда за дълго време, разпределя я равномерно, а готвенето в него е здравословно. Чугуненото покритие придобива незалепващи свойства след като намаслите добре съда и след това го загреете във фурната на определена температура.

Предимства: Издръжливи дълговечни съдове, незалепващи храната при правилна обработка, сравнително лесни за почистване (само с навлажнена мека кърпа, задължително без препарати).

Недостатъци: Чугунените съдове са доста тежки, затова трябва да сте в добра физическа форма, а също и търпеливи, защото загряването става бавно. След употреба, съдът трябва да се подсуши задължително, за да се избегне появата на ръжда.АЛУМИНИЙ

Голяма част от съдовете за готвене са изработени от алуминий. Този метал е чудесен топлопроводник, но съществува риск от извличане на токсини при готвене на киселинни храни и при дългото съхранение на храната в алуминиева посуда. Доказано е, че хроничното въздействие на алуминия е фактор при много неврологични заболявания, включително деменция, аутизъм, Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Ако все пак решите да пазарувате качествени тигани и тенджери от алуминий, изберете такива с по-солидни стени и дъна – тънките лесно ще се деформират от резките температурни промени, а плътните отлично разпределят топлината и запазват задълго оригиналния си вид.АЛУМИНИЙ С НЕЗАЛЕПВАЩО ПОКРИТИЕ и ТВЪРДО АНОДИЗИРАН АЛУМИНИЙ

Алуминиевите съдове с такава екстра са добра алтернатива за здравословно готвене - не е нужно да добавяте допълнителна мазнина, за да не залепне  храната. Бъдете по-внимателни при миенето на съдове с този тип покритие и не използвайте спрей масла при твърдо анодизираната версия, тъй като това ще повреди финиша.

Предимства: Алуминият има отлична топлопроводимост, удобен е, лек и много достъпен.

Недостатъци: Подобно на медта, алуминият е силно реактивен към алкални и кисели храни. Твърде е мек и има тенденция да се изкривява при висока температура. Лесно се драска, което води до нарушаване на структурата на съдовете и здравословни проблеми при продължителна употреба.СТЪКЛО

Стъклените съдове и познатите съдове от йена се изработват от специално стъкло с добавка на метални частици. Йенското стъкло е огнеупорно и не влиза в контакт с храната при термична обработка, което гарантира здравословно готвене и хранене.

Предимства: Запазва изцяло вкусовите и хранителни качества на ястията, лесно се почиства.

Недостатъци: Чупливостта е единственото слабо място на стъклото, затова изисква грижовно отношение. Бързите температурни промени водят до напукване или счупване - например при наливане на вряща вода в стъклен съд със стайна температура.  

ЕМАЙЛ

Соц славата на емайлираните съдове съвсем не е затихнала и това е така, благодарение на качеството на материала. Тайната съставка тук е емайлът - стъклокерамичен прах, който се изпича при високи температури и така придава изключително гладка повърхност с голяма здравина и якост на съдовете. Емайловото покритие се поставя върху метални или чугунени заготовки на качествени тенджери, тави, тигани и други.

Предимства: Многофункционална употреба при електрически, газови, керамични, индукционни и всякакъв вид котлони.

Недостатъци: Макар и устойчиви на корозия, емайлираните съдове могат лесно да нарушат целостта на покритието си при удар с остър предмет или когато се сложат празни върху силно загрят котлон. 

Дата на последно актуализиране: 19.10.2022
Оцени:  
5.00
Тагове:
съдове за готвене

Марки

ХРОМ СилистраAMT Gastroguss, качествени немски съдове за готвене PyramisKüchenprofi, ГерманияJata

Свързани продукти

Свързани статии:

Виж повече
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за новини и промоции