Хай тек в дома и интериора, Synox.org
Категория: Кухня

Хай Тек - Високотехнологичния дом

Facebook Twitter Pinterest

Дизайна на Хай тек стила е доста млад, роден в края на ХХ век. Името е съкращение от високи технологии.

Главната му идея на Хай тек е внасянето на най-авангардните методи на технологичната революция в интериора. Дизайна в този стил е преди всичко използването на високотехнологични материали във всичко - от декорацията на стените до уредите за готвене. 


Хай тек стилът се отличава с изчистени линии, много свободно място и минимализъм в детайлите. Смята се за естествен продължител на стила минимализъм.

Повечето млади хора използват често Хай тек стил при обзавеждането. Изчистените линии съчетани с нестандартни форми и високотехнологични уреди привличат със своята оригиналност и практичност.

Хай-Тек стил в интериора 2


Основен акцент в Хай тек обзавеждането са съвременните технологии. Лъскавите, гладки повърхности и модерни уреди придават специфична елегантност на интериора. 

Едно от най-важните правила за стила е сдържаността. 


Лъскави и гладки повърхности при високотехнологичния стил

Материалите, като метал и стъкло допълват перфектно геометричните форми в обзавеждането. Стилът Хай тек се стреми да създава усещане за футуризъм. Този стил привлича вниманието със своята смелост и се превръща в източник на гордост за собствениците на дома.

Един от основните принцип на на високотехнологичния Хай тек стил е обръщане на сградата с „хастара навън”. Иваждането извън стените на металната конструкция, тръбопроводите, вентилацията и всичко, което преди това е било максимално скрито излиза на показ и става част от дизайнерското решение на помещението.

Оголените стени вече не се нуждаят от допълнителен декор. За декорация служат самите конструктивни и комуникационни елементи. Когато липсват такива, за да се подсили техноромантичното впечатление, интериора се допълва от изкуствено създадени опорни греди, мрежи, стъкла, пластмасови или ванизирани тръби.

Хай-Тек стил кухня 2В интериора Хай тек се стреми към максимална гъвкавост на планировката. Конструкцията трябва да бъде мобилна и да се изменя в зависимост от предназначението на помещението. 

Абсорбатор в стила хай-тек


Hight-Tech style Foster MilanelloХарактерни за Хай тек са студените, светли тонове. Основните цветове за под, стени и мебели са черно, бяло, сиво, металик и сребро. Към мебелировката може да се добавят предмети като: авторска ваза, огледало, скулптура, картина в абстрактен стил. 
Ярките цветове с метален блясък служат, като добър акцент. Използват се неоново зелено, оранжево, червено, черно. 


Хай-тек интериор-6


Когато създавате интериорен дизайн във високотехнологичен стил е добре да познавате трите основни типа Хай тек:


—       Геометричен Хай тек, където се търсят сложни опорни системи на основата на съвременните материали и най-новите конструкции. Въз основа на тях се обновява геометрията на формите в дизайна. 

Геометричен хай-тек стил—        Индустриален Хай тек, в  който широко се използват елементите с индустриална тематика. Създава се специален образ на интериор - машина, интериор – фабрика.


—        Бионичен Хай тек, където основната концепция е запазването на естествената красота в съвременните технологии.  

Биониката е наука, която изучава биологичните процеси при живите организми: растения, животни, риби и насекоми, и ги прилага в архитектурата.

За първи път биониката е използвана, като архитектурен термин от испанския архитект Антонио Гауди. 

Интериорът в този Хай тек стил са извити стени, неправилно оформени прозорци, сложни окачени структури, които имитират структурата на клетката. Интериор, който изразява симбиозата между човека и природата.


Бионичен хай-тек стил в обзавеждането


Бионичен хай-тек стил

 


Материалите в стила на Bionics
Използват се метали, пластмаса, стъкло, кожа, метал, керамика, съчетани с бетонните конструкции в напълно неочаквани решения.

· Блестящ кран със стоманена тръба в банята, върху мраморни стенни плочки.  
· Джакузи, с форма наподобяваща отворена морска звезда и мивка под формата на цъфтяща водна лилия. 
· Много гладки повърхности.
· В дизайна се включват и тръби, клапани, въздуховоди.

За подовете се предпочитат гладък, гланциран ламинат или линолеум, керамични плочки.

Мебелите, направени в съответствие с високотехнологичния стил, са доста сложни в изпълнението. Въпреки това обзавеждането е практично, ергономично и функционално.
Преобладават ясни линии и геометрични форми, което придава особен чар. Някои са изработени от стъкло и алуминий, които заменят мебелите традиционно изработени от дърво.
Стандартните мебели е малко вероятно да се впишат в такъв стил, така че е по-добре да се обърнете към интериорен дизайнер при избора.

Осветлението
Завесите на прозорците  не са подходящи, защото те създават допълнителна бариера пред естествената светлина. За предпочитане са модерни, практични щори в светли цветове. 

Важна роля играе осветлението, ъгъла под който светлината пада в стаята и играта на сенките. Модерни осветителни тела и светлинни елементи, вградени в стените и тавана, играят важна роля за създаване на атмосфера. Използвайте матови и лъскави лампи за отблясъци.

Хай-тек осветлението в помещението

Хората, които избират този Хай тек стил са с ясно изразена личност. Такъв интериор е уникален и неподражаем.


Като цяло Хай тек стилът е подходящ както за големи, така и за малки помещения, разделени на функционални зони чрез осветителни прегради и стъклени стени. 


Стил в обзавеждането на дома - Хай-ТекОбзавеждането в стил Хай тек е със стъклени, гладки и плоски повърхности, многофункционални уреди, и стилно осветление. Използват се много вградени светлини, висящи халогенни лампи, окачени на няколко нива.

Характерен е монохромния дизайн, в който може да има един ярък цветен акцент.
· Правоъгълни или кръгли стъклени маси с хромирани елементи,
· столове с метални облегалки и крака,
· ясни линии на рафтове от стъкло, масички за кафе на колела са част от интериора.

Отделните функционални зони се подчертават с осветлението. Рационалното и ергономично използване на пространството е водещо.Търси се удобство, дизайнът изключва използването на ненужни елементи. Подходящи са аквариумите и различната битова електроника. Набляга се на новите технологии, футуристични космични форми, стилистика на бъдещето.

 

Баня в стил Хай тек

Във високотехнологичната баня отново се набляга на осветлението, характерни са вани, душове, мивки с необичайни форми и модернистичен дизайн. Цялото това оборудване има повишена функционалност в сравнение с конвенционалните ВиК. Използват се огледала, но има почти пълно отсъствие на аксесоари и декоративни орнаменти. Водеща са правите линии и геометричните ясни фигури. Лаконичността и прпропорциите носят лукс и удобство в банятя Хай тек.


Стилът Хай тек е отражение на съвременния и активен високотехнологичен живот.   

Дата на последно актуализиране: 10.12.2021
Оцени:  
5.00
Тагове:
Хай-текстилове в интериора

Марки

Свързани продукти

Свързани статии:

Виж повече
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за новини и промоции