Пекарни
Конвектомати
Втасватели за тесто
Филтър
Марка
Цена
от до
Безплатна доставка

Уреди за готвене

Няма намерени резултати!

Професионални уреди за готвене – топлинна обработка

За топлинната обработка се използват професионалните уреди за готвене, чрез които храната претърпява температурна обработка по различни начини - комбинирано между конвекция, излъчване и топлопроводимост.

При професионалните уреди е необходимо да се поддържа определена температура в камерата в процеса на готвене. Това трудно се постига чрез ръчно управление, тъй като режимът непрекъснато се променя. В началото продуктите поглъщат по-голямо количество топлина, за да се загреят до работната температура, след което е необходим по-нисък разход на топлина. Промяната в разхода на топлина изисква и промяна на мощността.
Повишаването без строг контрол на температурата води до прегряване на продуктите, влошаване на качеството на мазнините, излишно изпаряване на вода и преразход на енергия. Понижаването на температурата под необходимата води до недостатъчно нагряване и поглъщане на големи количества мазнини. В някой професионални фурни налягането на парата, температурата или силата на пламъка на пещта се регулират автоматично.

Съществуват и модели професионални уреди, които за основните термични обработки (варене, пържене, печене, задушаване или комбинирано) ползват предварително зададени програми.
Автоматичното регулиране на температурата чрез терморегулатори поддържа постоянна предварително зададена температура в работната камера.

Не трябва да забравяте и акумулирането на топлина от уредите и преминаването и през стените, кондензацията на изпарената вода и др. При избора не забравяйте да проверите изолацията, която е заложена в стените на уредите. Тя служи за намаляване на топлинните загуби от работните камери. 

При избор на уреди за топлинна обработка – фритюрници, електрически фурни, парни конвектомати и др, обърнете внимание на характеристиките на нагревателните елементи. Най-често използваните сплави, от които са произведени електронагревателите при качествените професионални уреди са кантал, фехрал и нихром. Те имат висока механична издръжливост, добра топлопроводимост, издържат на резки температурни колебания и са с малка влагопоглъщаемост.

Обикновените електрически пекарни шкафове обединяват няколко независими работни камери/фурни. Това позволява да се образуват групи пекарни  с различен брой фурни, в зависимост от нуждите. Всяка една от камерите се затваря с отделна шарнирно закрепена врата и обикновено разполага с две групи нагреватели (под пода и на тавана). Добър вариант е независимото регулиране на мощността на долните и горните нагревателни елементи на всяка камера. Това дава възможност за осигуряване на различна температура в един и същи момент при приготвяне на различни ястия. 

Конвектоматите или конвекторните пекарни шкафовепечене с циркулация на нагретия въздух чрез вентилатор. При този тип фурни в камерата се дава възможност за едновременно зареждане на повече тави на разстояние една от друга.

Електрически фурни с комбинирана топлинна обработка - в камерите им могат едновременно и последователно да се извършват различни топлинни процеси. Такива са електрическите печки и модулните кухненски блокове. Работните части са нагревателните плочи и фурните. Всяка плоча е свързана с един превключвател, а всяка фурна с два. Температурата се регулира чрез терморегулатори. Излишната пара във фурната се отвежда чрез отдушник с клапа за регулиране на влагата.


Електрически скари 
Препоръчваме ви професионалните модели на Електротерм Варна, оcнoвнo пpeдимcтвo нa които са качествените нагреватели Каnthаl и стабилния корпус от неръждаема стомана.  


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за новини и промоции