Конзолни мивки за стенен монтаж
Мивки за вграждане върху плот / с пиедестал
Мивки за вграждане под плот
Мивки за баня (тип купа)
Филтър
Марка
Цена
от до
РазновидностМатериал
Безплатна доставка

Мивки за баня

1 2

Планирайте банята си така, че първия поглед при влизане да пада върху мивката и огледалото. Модерните мивки са толкова красиви, че наистина заслужават да бъдат визуален акцент. При избора си е добре да сте наясно: какъв външен вид искате да постигнете и наличното пространство. 

Най-често срещани типове мивки за баня са с кръгла, овална, правоъгълна или квадратна форма. По принцип кръглите мивки са по-малки и по-дълбоки, докато правоъгълните мивки са по-големи, но по-плитки.

Какъв размер ще бъде мивката се определя от размера на вашата баня, но избора зависи и от стила мивка, който предпочитате.

Поради различните нужди и желания не съществува стандарт за умивалник за баня, но има типични размери, които варират:

- кръгла форма - с диаметър от 40 до 50 см
- правоъгълна форма - 50 до 60 см, дълбочината - от 12 до 20 см.

Мика за баня с долен монтаж

- Популярна мивка заради лесната си поддръжка.

- Придава елегантен вид на вашата баня

Единственото условие за монтаж на такава мивка е платформа, за предпочитане камък.

Недостатъци:

- ръба на плота около изрязания отвор дори след запечатване остава изложен на въздействието на водата, така че материалът на плота трябва да бъде водоустойчив (каменните плотове също трябва да са запечатани).
- такъв тип мивка трудно може да бъде сменена.

Мивки за вграждане над плот 

- лесни за монтаж

- осигуряват красива фокусна точка

Мивки за баня със стенен монтаж

Подходящи за малки бани или за постигане на приятен минималистичен дизайн. Монтирането на стена отваря пространството под мивката, придавайки на стаята повече простор.

Предимства:

- Изчистен външен вид 

- Сифона е изложен, което добавя характер на вашата баня

- Плочките около нея, цветовете, формата им е препоръчително да са част от композицията

Недостатък:

- Повече отворено пространство за съхранение

- При монтаж са необходими допълнителни крепежни елементи монтирани в стената.

- Изисква допълнителна инвестиция за открит сифон.

Фугата между плочките трябва да е подравнени с мивката и смесителя, за да поддържате всички елементи центрирани.

Мивка тип купа

Уникални материали като камък, стъкло, порцелан и мед дават на тези мивки приятна фокусна точка и собствен стил. Те могат да бъдат направени от почти всеки материал и вероятно са най-лесната мивка за инсталиране.

Има два начина на монтаж на мивка върху плота:
- стандартен монтаж върху плота, при който основата на мивката е монтирана около отвора за сифона
- полувграден монтаж, при който е пробит по-голям отвор на плота, така че мивката да потъне надолу, точно колко зависи от вас. 

Недостатък:
- Поради височината на монтаж е много по-лесно да повредите ръба на мивката, отколкото при другите видове. Този тип монтаж е добре да се избягва в бани с голямо натоварване или такива, използвани от деца.

Предимство:
- повдигнатия ръб на периферията може да ви помогне да повишите височината на мивката си, без да променяте височината на плота

Обърнете внимание на височината, както на мивката, така и на смесителя, ако искате да сте сигурни,че батерията ще бъде удобна за ползване. Мивката изисква смесителна батерия с висок чучур.

Мивка на пиедестал

Свободностоящи мивки включват висока и стройна основа (без необходимост от шкаф или плот). Подовите модели заслужават сравнение със скулптура. Изискват просторна стая и добра гледка.

Предимства:
- идеални за малки бани
- отличават се с голям размер на коритото.

Недостатъци:
- липсата на пространство около мивката за съхранение на тоалетни принадлежности
- монтират се на стена, а само част от теглото е върху основата/пиедестала. Необходима ви е стабилна стена, която да поддържа тежестта на мивката.

Към мивките на пиедестал се монтират предимно стоящи смесителни батерии. Избирането на батерията преди покупката на мивката ще ви спести от главоболието при евентуално несъответствие.

Материали при мивките за баня

Съществува голямо разнообразие от материали, всеки със собствени предимства и недостатъци.

Керамика (порцелан)

Керамичните мивки са класика от векове.

 
Предимствата им:
- Голямо разнообразие от цветове и стилове
- Издържат на износване във времето.
- Устойчив на петна, мухъл и бактерии

 
Недостатъците:
- Крехък. Избягвайте изпускането на тежки предмети.
- Проблемен при използване химически почистващи препарати, поради риск от ецване на емайлираната повърхност.

Порцелановите или керамичните мивки се предлагат в два варианта - чист порцелан и порцеланов емайлиран чугун. 

Емайлиран чугун и стомана

Високата топлина свързва порцелановия емайл с желязото, като създава материал с голяма якост. Когато емайлът върху мивката от чугун е наранен обаче се появяват проблеми: това излага желязото на въздух и влага, което води до ръжда и неприятни петна. При правилна грижа обаче това са най-добрите мивки, които можете да закупите и за които вероятно няма да съжалявате. 

Акрилните мивки са изработени от от акрилен материал (пластмаса, фибростъкло и смола), формован в мивка с помощта на отливка.

 
Предимства:
- Лек, като материал поради което мивките, изработени от него могат лесно да се монтират към почти всеки плот.
- Предлага голямо разнообразие от цветове и дизайн, с лъскаво, или с матово покритие, така че могат да се поберат в различни дизайнерски стилове.
- Тъй като акрилните мивки са съставени от еднороден материал, умерените драскотини могат да бъдат полирани.

 
Недостатък:
- Устойчив на оцветяване и ръжда, но чувствителен към топлината.
Много добър избор за детска баня.

Композитен материал

Не пореста алтернатива на естествения камък. Състои се от смола и минерали. Много по-лесен за инсталиране и много по-достъпен, като запазва всички предимства на естествения камък - неговата трайност, отлично задържане на топлина и дълголетие. Използва се за плотове , мивки и вани, наподобявайки гранит или мрамор за по-икономичен вариант на дизайн.

Предимства:
- Химически и топлоустойчива, подсилената повърхност е много лесна за почистване.
- Съставът им е равномерен навсякъде, така че както при акрилните мивки, драскотините могат да бъдат шлифовани и полирани.

 
Недостатък:
- За съжаление композитните мивки губят уникалната си индивидуалност, която носят грубите характеристики на мивките от естественият камък.

Неръждаема стомана е вероятно най-издръжливият материал. Има необикновена способност да се вписва в повечето дизайни, но изисква редовно почистване, за да запази блясъка си.

Предимства:
- Издръжливи, моделите с по-високо качество се противопоставят на водни петна и драскотини и са на наистина разумна цена.
- Материалът е лек и позволява по-лесно и по-стабилно закрепване.

Недостатъци: 
- Неръждаемата стомана се вписва добре само в модерна баня.
- Имайте предвид, че ако качеството на стоманата не е достатъчно добро, може да се появи ръжда на различни места на повърхността.

Мед и месинг

Известни с естествената си красота тези мивки трябва да бъдат редовно полирани и запечатани, за да запазят ярък „меден цвят” в банята. Медните мивки са уникални по това, че материалът ще патинира и задълбочава цвета си, колкото повече старее, добавяйки патина с нюанси на синьо и зелено.

Проучванията показват, че бактериите не оцеляват повече от няколко часа върху незапечатана и неполирана медна повърхност. Така че правилното почистване и грижа са от ключово значение при избора на такъв тип мивка за баня.

Предимства:

Медта, като материал се съчетава както с традиционен, така и с модерен дизайн. 

Недостатъци:
- Лесно реагира с вещества (главно киселини и горещи съдове) и може лесно да се повреди. Ето защо с времето се появяват някои тъмни петна.
- Значително по-високата цена в сравнение с мивките за баня от неръждаема стомана или порцелан.

Закалено стъкло

Въпреки че не са толкова издръжливи като останалите материали, мивките от стъкло са удароустойчиви. Добре е да бъдете внимателни, тъй като тежките удари могат да повредят структурата на мивката. 

Изберете ли такава мивка за баня ще трябва да бъдете фанатични при почистването.

Камък

Каменните мивки се отличават с красота и издръжливост Естественият камък е тежък, така че тези мивки не могат да бъдат монтирани в шкаф.

- изискват допълнително закрепване
- трябва да бъдат запечатвани периодично, за да се предотврати оцветяването.

Ако искате каменна мивка може да се спрете на композит, съставен от частици гранит или кварц слепени с акрилна смола. Този материал няма сложността на естествения камък, но е успешен заместител. Предлагат се в по-широка гама от форми, цветове и стилове и на достъпна цена.

Правилната мивка може значително да подобри външния вид и усещането на вашата баня. Въпреки, че може да е сериозна инвестиция, тя със сигурност ще се изплати в дългосрочен план.

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за новини и промоции