Избор на подходящи уреди за кухнята
Категория: Кухня

Избор на подходящи уреди за кухнята

Facebook Twitter Pinterest

Функционалната кухня е „черешката на тортата“ във всеки съвременен дом. Защото оттук тръгва жадувания семеен уют, наситен с вкусни изкушения и поднесен с любов на масата. Независимо какъв стил ще предпочетете – модерен минимализъм, ретро, винтидж класика, футуризъм, - изборът на подходящи уреди е печеливш коз на една отплащаща се във времето инвестиция. Пазарът днес предлага голямо разнообразие от модели, отговарящи на дизайнерската естетика и функции, които правят готвенето истинско удоволствие, без значение дали сте любител или кулинарен експерт.

Откъде да започнете, когато ви предстои оборудване на кухнята?

Съдържание

1. Направете си план
2. Бюджет
3. Функция и начина на живот
4. Стил на обзавеждане
5. Избор на подходящи уреди за готвенеНаправете си план!

Задайте си конкретни въпроси:

√ какъв е стилът ми на готвене?

√ с какво място разполагам?

√ какъв бюджет мога да отделя за уреди?

Оценката на функцията на кухнята и ежедневните ви битови нужди ще ви помогнат да начертаете стегнат план за оборудването й. Имайте предвид, че покупката на уреди е инвестиция в производителността и удобството. Не избирайте просто уред, а ефективна опция, за да задоволите нуждите на дома си за години напред.

 

Бюджет

Бюджетът за новата ви кухня има пряка връзка с качествата на уредите, затова пресметнете разумно възможностите си. Придържайте се към установения вече бюджет и се опитайте да комбинирате естетиката с функционалността – днешният пазар изобилства с хиляди възможности и съчетания.

Функция и начин на живот

Когато планирате новата си кухня, непременно се съобразете с начина на живот на вашето семейство и с цялостната визия на дома си. Имайте предвид не само как използвате кухнята си в момента, но и как бихте искали да я ползвате в бъдеще. По-динамично живеещите семейства (както и по-многолюдните) например, е добре да се оборудват с фурна за бързо готвене, за да пестят време. 

Стил и финиш  

След като установите бюджета и функционалните изисквания към уредите, можете допълнително да стесните избора си, като изберете стила и детайлите, които допълват дизайна на вашата кухня. В днешните луксозни кухни неръждаемата стомана е най-популярният финиш елемент - освен че е дълготрайна и издръжлива, елегантната повърхност от неръждаема стомана е лесна и за почистване. Друга луксозна тенденция е интегрирането на уреди с помощта на персонализирани панели. 

Предимство на уредите от по-висок клас е, че те често са с класически профил и лесно се съчетават с различни стилове. Обърнете внимание и на малките елементи с голямо значение - дръжки, копчета, сензорни екрани и осветление, които допълват цялостната визия на кухненския интериор.

Изберете най-подходящите уреди

~ Фурна и готварски плот

Едно от важните решения при проектиране на кухнята, е дали предпочитате комбинация от готварски плот + стенна фурна или свободностояща опция, която интегрира повърхността на плота и фурната в един уред. Предимствата на двата варианта зависят от начина, по който използвате кухнята си. Свободностоящите опции често са по-икономични и по-лесни за инсталиране. Другата гама предлага няколко зони за готвене и е благодатна за по-големи пространства и повече майстори – кулинари.

Следващата стъпка е как ще се захранва фурната – предлагат се конфигурации с газ, електричество или комбинация от двете. За готварските плотове изборът на гориво е газ, електрическо излъчване или индукция, със сходен избор по размери, конфигурации на горелки и персонализируеми аксесоари. Както електрическите лъчисти, така и индукционните котлони осигуряват модерна визия и се почистват по-лесно от газовите. Индукцията е най-енергийно ефективният избор, прехвърлящ електромагнитната енергия директно в тиганите. Все пак, имайте предвид, че при индукционните котлони трябва да ползвате и съответните съдове за готвене с високо съдържание на черни метали, тъй като топлината се предава само чрез магнитно взаимодействие между тигана и намотките.

~ Стенни фурни

Този вариант се предлага в стандартни размери от 60 до 75 см и в конфигурация от една или две фурни. Предимството на стенните фурни е, че могат да бъдат елегантно интегрирани в кухненския интериор на избрано от вас място. Двойните стенни фурни са идеални за професионални готвачи или големи семейства.


~
Абсорбатор

Готвенето е приятно, когато е без остатъчни миризми. Затова на помощ ви идват видовете абсорбатори - стенен, островен, абсорбаторна система, потъваща в плота и други. Правилната вентилация не само отвежда парата, топлината и миризмата от кухнята, но и поддържа уредите чисти и неомазнени. Едно от най-важните изисквания на вентилационната система, е способността на абсорбатора да задвижва въздух, измерен в кубически фута в минута (CFM). За най-добра вентилация, препоръчителната норма е 1 CFM на 100 BTU от топлинната мощност на готварския уред.


~
Хладилници

Свободностоящи: Хладилниците могат да се поставят на предвиденото от вас място, разполагат с разнообразен капацитет и са лесни за преместване, ако решите да правите промени в кухнята.

Вградени: Вградените хладилници обикновено са по-високи от свободностоящите и се превръщат в дискретно-елегантна част от цялостната визия на кухнята.

Напълно интегрирани: Тези единици се съчетават толкова естествено с дизайна, че е трудно да бъдат различени от останалите кухненски шкафове.

И трите варианта се предлагат в различни размери и капацитети, в услуга на индивидуалните нужди на всеки дом. За допълнителен капацитет, големите семейства могат да се възползват от комбинацията хладилник + интегриран фризер, ако кухненското пространство и оформлението позволяват.

Включването на отделно хладилно чекмедже в дизайна на вашата кухня позволява да разширите капацитета на хладилника в избрано от вас място у дома – компактно и изключително практично решение.

~ Съдомиялни машини

Стил - Съобразете избора на съдомиялна с останалите уреди в кухнята. Интегрираните с помощта на персонализирани панели съдомиялни машини са нарастваща тенденция в дизайна. 

Функция за почистване - потърсете съдомиялни машини с различни цикли и опции, съобразени с нуждите на дома ви. Ако предпочитате по-честото и бързо измиване, изберете модел, който предлага икономични програми на работа.

Ниво на шум – съобразете се с мощността на съдомиялната в процеса на работа. Нивата на шум се оценяват в децибели - потърсете рейтинг от 45 децибела или по-малко за най-тиха работа на съдомиялната.

Подходете с грижа за околната среда и пестенето на вода - изберете модел, който отговаря на изискванията на Energy Star и предлага не само превъзходна енергийна ефективност, но и редуцира вредните въздействия.

Дата на последно актуализиране: 29.06.2020
Оцени:  
0.00

Марки

Teka, ГерманияPyramisEDESA, ИспанияSmeg logo

Свързани продукти

Свързани статии:

Виж повече
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за новини и промоции