Термостатичния смесител - следващата голяма технология в банята
Категория: Баня

Следващата голяма технология при смесителите за баня. Термостатичния смесител.

Facebook Twitter Pinterest

Термостатичният смесител е една от последните технологии при смесителите за баня, която успешно се справя с колебанията на налягането във водопроводната система.

1. Историята на термостатичния смесител
2. Принцип на действие на термостата


Историята на термостатичния смесител

В затихващия край на Студената война съветския журналист Овчинников започва своите размишления за Англия и нейните обитатели с разказа си „Умивалник без запушалка и вана без душ“. В него описва навиците на англичаните, които изливали отделно студената и горещата вода в мивките, за да се смеси до нужната им температура.

Между другото дори и сега много от англичаните, известни с консерватизма си все още го правят. При пътуванията си до тогавашният Съветски съюз в багажа си, англичаните винаги носели със себе си запушалка, защото такава липсвала в баните на хотелите. От своя страна руските туристи се затруднявали от отсъствието на смесители в баните на английските квартири. Поливали се с канчета, за да не използват общият умивалник с тапа. Любопитен пример от не толкова далечен момент, който показва как навиците на хората могат да превърнат нещо толкова обикновено, като топлата вода в проблем, ако я нямаме или се затрудняваме с ползването.

Да „измислиш“ топлата вода е като да „измислиш“ колелото. Често зад някое изобретение стои предизвикателството на нерешен проблем. От нуждите зависи дали дадена технология ще се наложи или ще остане скъпо струваща екстра за бутиково използване.

До края на XIX-ти век хората трябваше да смесват студената и топлата водата с помощта на два отделни крана до момента, в който физика Уилям Томпсън комбинира двата крана в един и изобретява смесителната батерия. В средата на XX-ти век Алекс Манукян изобретява водопроводния кран с една ръкохватка. Комбинацията от тези изобретения води до появата на днешния едноръкохватков смесител, който смесва топла и студена вода в една приятна на температура струя.Днес искаме да имаме по-големи удобства в своя дом, за да се отпуснем след забързания ден. Завъртаме едновременно крановете на горещата и студената вода, настройваме ръчно. И чакаме да отмине студената струя, докато температурата на водата достигне желаната топлина. Отпускаме се под душа. До момента в който внезапното спадане на налягането във водопроводната мрежа не се отрази на температурата на водата. Някой от съседите ползва топлата вода в банята или в кухнята и тогава ни полива студена струя. Или пуска вода от тоалетната – струята от душа е възможно да ни попари. И тук няма как да не споменем последната технология при батериите за баня – термостата.


Как действа термостатичния смесител?

Термостатния смесител смесва водата автоматично и спестява тези толкова неприятни моменти. В устройството му стои просто и добре познато действие във физиката и механиката – биметалната пластина.

На външен вид термостатичния смесител наподобява стандартен смесител с два крана за топла и студена вода. Единият кран служи за задаване на желаната температура на водата, докато другия коригира силата на струята. Биметалната пластина, монтирана в корпуса на батерията реагира при най-малките промени в налягането на водата.

 

В момент, в който налягането изненадващо се промени, задействано в друга точка от водопроводната система, пластината избутва клапана, прецизно пропускайки студена или топла вода, за да постигане зададения предварително температурен режим. При задаване на температурата регулаторът се фиксира с ограничител, който предпазва от случайно нулиране на настройката, дори ако в банята има дете. Веднъж зададена, температура не е нужно да се настройва отново при следващото пускане на водата. Управлението на термосмесителя става само с помощта на единият кран, който регулира силата на водната струя. 

Ако налягането не е достатъчно силно е възможна слаба промяна в налягането на струята без това да се отрази на температурата на водата. 
В случаите на пълно спиране на подаването на студената вода термостата незабавно ще изключи горещата струя, което ще предпази от изгаряне. 


Няма как да отречете удобството на тази технология. 
Въпреки явните предимства на термосмесителите, днес те все още нямат подобаващо присъствие в банята. Причината за ниската популярност на термостатните смесители, обаче се крие не в тяхната новост или висока цена, а по-скоро в недостатъчното познаване на технологията на смесване на студена и топла вода.


Дата на последно актуализиране: 09.12.2020
Оцени:  
3.67
Тагове:
термостатичен смесител

Свързани продукти

Свързани статии:

Виж повече
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за новини и промоции