С термостатичния смесител може да се насладите на вашия душ през цялото време!
Категория: Баня

Предимствата на термостатичния смесител

Facebook Twitter Pinterest
1. Важни характеристики на термостата
2. Предимствата на термостатния смесител
3. Недостатъци 
3. Къде да инсталирате термостатен смесител

На външен вид термостатичната батерия наподобява стандартен двуръкохватков смесител с два крана на срещуположните му страни. За топла и за студена вода. Особеността тук е, че единия кран регулира температурата на водата, другия – силата на водната струя. 


Термостатът реагира на колебанията в налягането на водата, така че да можете да се насладите на вашия душ през цялото време.
В корпуса на тялото си смесителната батерия съдържа материал, който реагира чувствително на всички промени в температурата на водата или нейното налягане. 


В зависимост от модела на смесителя този материал може да бъде восък или специална биметална пластина.
Всяка промяна в налягането или в температурата на водния поток води до разширяване или свиване на восъка или огъване на пластината до необходимата дълбочина на клапана. Клапанът пропуска точното количество гореща вода, което е необходимо за поддържане на водна струя с желаната температура.

Много термостатични смесители имат предпазител, който ограничава максималната температурата до 38 градуса (най-предпочитаната за тялото температура на водата). 
Дори и да няма предпазител обаче, топлата вода от термостата няма да надвиши 50-60 градуса. 

Всичко е изчислено, така че, когато тази максимална температура бъде достигната, пластината се разширява до максимум и вентилът напълно затваря тръбата за гореща вода.
Изгарянията от вряща вода са изключени.
Важни характеристики 

 1. Видове термостати
  От електронните, безконтактните и механичните термостатни смесители - механичните са най-достъпни. Те са с най-просто устройство и не се нуждаят от допълнително захранване.
  И трите вида термо смесители изпълняват функцията си за автоматично смесване на вода, но по различен начин.


 2. Материал на смесителното тяло трябва внимателно да бъде избран. Най-надеждни са термо смесители от месинг, бронз или мед.
  Различните производители предлагат и смесители, произведени от керамика (не толкова надеждна, колкото метала, но по-привлекателна на външен вид), пластмаса или силуминий (алуминиево-силиконова сплав). Те са по-евтини, но с по-кратък живот.

 3. Тип клапан
  Регулиращите клапани се произвеждат от керамика или каучук.
  Добре е да знаете, че гуменият клапан се износва много по-бързо, в сравнение с керамичният. При нарушаване на целостта на гумения клапан,често възниква проблем свързан с износване на леглото на самия клапана. Ако с водната струя в леглото на клапана попадат механични частици, то се поврежда. Това не може да се случи, ако клапана е произведен от керамика. Той е доста по-надежден и издръжлив. Специалния му дизайн и качествата на керамиката предотвратява попадането на твърди частици в леглото и то остава здраво.

  За да ползвате по-дълго време вашия термо смесител ви препоръчваме да се застраховате и да монтирате пречиствателни филтри за вода на входа на горещия и студения воден поток.
 4. Предпазител за ограничение на температурата
  Допълнителен предпазител предотвратява промени в температурата на водата при случайни резки колебания в налягането на водата във водопреносната мрежа.

 5. Изискване за минимално налягане
  По-голяма част от този тип смесителни батерии работят при налягане 0,5 бара. Ако налягането е по-ниско, смесителят ще работи неправилно.Предимствата на термостата

 1. Безопасен.
  Осигурява най-прецизно ниво на контрол на температурата на водата. Доставя вода с точно определена температура.
  Безопасен за ползване от деца или възрастни хора. Повърхността на термосмесителя никога не е гореща. 

 2. Удобен.
  Ако спрете за кратко водата, за да измиете косата си например, батерията автоматично ще настрои температурата на водата зададената предварително.

 3. Комфортен

  Изключва възможността от внезапно обливане със студена или гореща струя вода, докато сте все още под душа при внезапна промяна в налягането на водата.

 4. Икономичен.
  С термостатния смесител спестявате енергия и вода. 
  В сравнение с останалите смесители, термостатичния смесител позволява да се намали значително (до 30%) консумацията на топла вода.
  Спестявате не само разход на топла вода, но и време, което губите за регулиране на температурата при стандартния смесител. Най-осезателно ще забележите разликата, ако имате инсталиран електрически бойлер. 

 5. Осигурява ви независимост.
  Ако инсталирате смесител за душ с термостат вече няма да сте зависитми от съседите. 


 6. Лесен монтаж.
  Съвместим с всички изходи за душ. Монтажът на термо смесител обаче трябва да се извърши от квалифициран специалист с нужните знания и опит.


Къде можете да инсталирате термостатичен смесител?


— Н
ай-подходящи са за използване в банята и не толкова удобни за използване в кухнята.
Топлата и студената вода се използват постоянно в кухнята при миенето на съдове. Губите време за повторно настройване на термостата, ако ви е необходима струя с различна температура. Освен това при постоянните настройки има вероятност от повреда на механизма на смесителната батерия.

— Термостатния душ смесител е особено полезен, когато от един щранг има разклонения за пералня, тоалетна или кухня.

Може да се монтира в баня с централизирана система за топла вода, както и при всякакъв тип бойлери.          Открийте пълното удоволствие от душа, благодарение на
термостатната технология, която реагира на всякакви колебания в налягането на водата, така че може да се насладите на вашия душ през цялото време.

Разгледайте нашите предложения за душ!
Дата на последно актуализиране: 25.02.2020
Оцени:  
4.50
Тагове:
термостатичен смесител

Свързани продукти

Свързани статии:

Виж повече
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за новини и промоции