Ефектът от киселите храни и кои готварски съдове влизат във взаимодействие с термично обработената храна - Synox.org
Категория: Кухня

Реактивни и нереактивни съдове за готвене

Facebook Twitter Pinterest

Готвенето е сериозен повод да си припомним, че здравословният начин на живот е в нашите ръце и …съдове. Ако сте забравили за някои важни химични реакции, имате възможност да си ги припомните със следващия списък с реактивни и нереактивни съдове за готвене.

Защо е важно да знаем кои материали влизат във взаимодействие с термично обработената храна, кои съдове ни гарантират качествено и здравословно готвене без отделяне на токсини и тежки метали, и защо киселите хранителни продукти трябва да се приготвят в нереактивни тенджери и тигани?
На всички тези въпроси отговаряме в следващия текст, а на добрите по химия пожелаваме да станат и отлични кулинари.

НЕРЕАКТИВНИ съдове за готвене

Нереактивните съдове за готвене не влизат във взаимодействие с храната (особено киселата), която обработвате термично. С такива качества могат да се похвалят съдовете, изработени от неръждаема стомана, стъкло (като Pyrex), емайлиран чугун (готварската марка Creuset), анодизиран алуминий и иновативния тефонов модел Non stick.

 

Емайлиран чугун – тези готварски съдове са с изключителна топлопроводимост. Типично за материала е, че отнема повече време, за да се достигне желаната температура. Здравословни и многофункционални, повечето чугунени съдове имат гаранция за цял живот.

Неръждаема стомана – една от най-популярния избор на пазара. Безопасни за употреба за всички храни, тези съдове провеждат топлината слабо, освен ако не са в комбинация с други материали. Добавянето на слой алуминий, заключен между два слоя стомана към дъното на съд помага за равномерното загряване, като не променя нереактивната природа на стоманата.

Анодизиран алуминий – изработени изцяло от анодизиран алуминий, тези съдове имат отлична топлопроводимост и са безопасни за обработка на всякакви храни. Устойчиви са на експлоатация и надраскване, а отличното им незалепващо покритие е още един коз в реномето на продукта. Използва се предимно в професионалната кухня.

Стъкло и керамика – качествата на тези естествени материали допринасят храната да остава топла за дълго време, а при готвене съдовете не влизат в токсична реакция с продуктите. Отделяната инфрачервена топлина е изключително здравословен бонус за целия кулинарен процес. Избягвайте по-старите съдове или тези със съмнително качество, защото могат да съдържат олово или кадмий.

Non stick | Тефлонов тип - професионалните готвачи предпочитат съдове с такъв тип покритие за приготвянето на риби и други деликатни изкушения. Подходящи са за всички видове котлони, равномерно и бързо разпределят топлината и са идеални за нежно пържене с малко мазнина.

Съвет:

Когато готвите кисели храни, винаги използвайте нереактивни съдове, тъй като реактивните влизат в нездравословен контакт с продуктите, променяйки вкуса и качеството им. Резултатът – освен с желаното меню, организмът ни ще се нахрани и с нежелани токсични елементи.

 

Кои храни са КИСЕЛИ?

Кисели са продуктите, които съдържат значителни количества една или повече от следните съставки:

  • цитрусови плодове и сокове 
  • боровинки 
  • домати, доматено пюре, доматен сок 
  • кисело зеле, кисели краставички
  • патладжан
  • оцет
  • вино 
  • повечето костилкови плодове

 

РЕАКТИВНИ съдове за готвене

Съдовете, изработени от материали, влизащи във взаимодействие с готвеното ястие, се наричат реактивни. Най-често са изработени от алуминий, мед, желязо или тефлон. Те са ефективни проводници на топлина и осигуряват равномерно готвене, но тези метали реагират с киселите и алкални храни. Химичната реакция между реактивните съдове и термично обработваните продукти довежда до отделяне на елементи на метала, от който са изработени, а когато организмът ни не успее да ги преработи и отдели ефективно, здравето ни е подложено на риск.

Алуминий - алуминиевите съдове са широко използвани, тъй като са много леки, но частици от метала лесно преминават в храната по време на приготвянето ѝ. Високите нива на алуминий в човешкия организъм могат да са причина за редица онкологични заболявания, Паркинсон и Алцхаймер. Използвайте ги разумно и с мярка!

Мед - предпочитани заради добрата им топлопроводимост и смятани за безвредни, медните съдове не се препоръчват за ежедневна употреба. При готвене медта преминава в храната (особено при много високо нагряване), а тези съдове често са допълнително никелирани, което е потенциална опасност за отключване на алергии. Медните съдове обаче са напълно изрядни, ако ги използвате за приготвяне на сладкиши и десерти (прави разбитите белтъци по-стегнати) и помага за по-бързото готвене.

Тефлон - при много висока температура тефлоновите покрития се разпадат и постепенно преминават в храната. Отделяните токсични пари могат да причинят проблеми на дихателните пътища, онкологични заболявания, проблеми с щитовидната жлеза и дори безплодие. 

Желязо – човешкият организъм обработва желязото сравнително лесно, така че честото използване на подобни съдове не е сериозен проблем.

Кога да не използвате реактивни съдове за готвене

Ако готвите със съставки като домати или лимонов сок, храната може да придобие метален вкус, особено ако се отплеснете във времето. Не се учудвайте и ако леките светли храни, се сдобият с тъмни ивици (яйцата, например).

Съвет:

Бързите и студени рецепти попадат в регламента на реактивните съдове, защото е избегната топлинната провокация, отговорна за токсичната химическа реакция. Но ако готвите бавно, сгъстявате сосове или добавяте деликатни аромати, тогава имате нужда от качествата на нереактивните съдове.

Дата на последно актуализиране: 08.10.2021
Оцени:  
5.00
Тагове:
съдове за готвенездравословно готвенездравословно хранене

Марки

ХРОМ СилистраAMT Gastroguss, качествени немски съдове за готвене PyramisBEKAHascevher Küchenprofi, ГерманияLacor, ИспанияJata Kayalar, ТурцияEDESA, Испания

Свързани продукти

Свързани статии:

Виж повече
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за новини и промоции