Как да изберете подходящ смесител за вашата кухня
Категория: Кухня

Смесител за кухня: Как да изберем смесител за мивка

Facebook Twitter Pinterest

Съвременните кухни са уютното сърце на всекидневната, затова и визията им е хармонично съчетана с цялостния интериор. Класическа, традиционна или модерна, кухнята има своите изисквания при избора на подходяща батерия за мивка за кухня. 

1. Изберете стенен смесител за кухня за високо или ниско налягане
2. Изберете типа на монтажа
3. Изберете типа на управление
4. Изберете височината и вида на чучура
5. Изберете цвета и материала Качеството и издръжливостта са сред най-важните критерии при закупуването на смесителна батерия, а широката гама от стилове, материали и функции задоволява капризите на всеки потребител.

В повечето случаи корпусът на кухненския смесител за стена е изработен от месинг или неръждаема стомана, а в следващия етап от производството е процесът на галванизиране при който се полага тънък слой хром, никел, бронз или друг материал.

Когато избирате стенен смесител за кухня, обърнете внимание на масивността и тежестта му – качествените продукти не трябва да са леки и тънкостенни.
Следите от надрасквания по повърхността са още един знак, че продуктът е с ниско качество.

При правилна експлоатация и поддръжка, висококачествения стенен смесител за кухненска мивка ще ви служи дълго време, а това е справедлива отплата за по-солидната им цена.


Предлагаме ви
5 стъпки при избор, които ще ви помогнат да постигнете функционалност, качество и стил.


1. Изберете стенен смесител за кухненска мивка за високо или ниско налягане

Налягането на водата в дома ви е първото условие, с което трябва да съобразите покупката на кухненски смесител за стена.
Ако водната система е с ниско налягане (старите къщи и жилища, които получават топла вода от котел), изборът на смесител, подходящ за тази цел ще ви гарантира осигуряването на постоянен воден поток. Ако разполагате със система с високо налягане (отнася се за новите апартаменти и къщи с централно водоснабдяване), можете да изберете стенен смесител с различни иновативни функции, който ще ви осигури ефективна работа.


2. Изберете типа на монтажа на вашия смесител за кухня

В зависимост от концепцията на кухнята, фабричните изисквания на мивката (с отвор за батерия или без), вашите предпочитания и удобство, монтажът на смесителите е два вида - стенен или стоящ. Съобразете важните детайли с избора си!


3. Изберете типа на управление на вашия смесител за кухня

~ Двуръкохватковите смесители за кухня са универсално решение, при което ръкохватките могат да бъдат във формата на кранче, лост или бутон. Въпреки старомодната си слава, днес пазарът предлага широка гама от двуръкохваткови кухненски смесители в традиционен и модерен стил, които внасят класическо очарование в кухненския интериор.

~ Смесителите с една ръкохватка са безспорно най-удобният начин за контрол на силата и температурата на водната струя само с една ръка. Практичен избор както за семейства с малки деца, така и за хора с намалена подвижност на ръцете.


4. Изберете височината и вида на чучура на вашия смесител за кухня

Смесителят е един от най-използваните уреди в кухнята, а това означава, че трябва да бъде функционален. При избора на чучур е нужно добре да прецените формата, позицията, размера и движението. В идеалния случай чучурът трябва да достигне до центъра на мивката.

Кухненските смесители за стена се предлагат в 3 различни височини: 

·   С нисък чучур – приблизителна височина 20 см;

·   Със средно висок чучур – приблизителна височина 25 см;

·   С висок чучур – приблизителна височина 30 до 40 см;


Кухненските батерии с по-големи и високи чучури са подходящи, както за дълбоки и обемни мивки, така и за по-плитки мивки. При избор на висок стенен смесител към плитка мивка, обаче трябва да имате предвид, че трябва да сте внимателни при ползването му, защото измиването на съдовете несъзнателно става над нивото на мивката и създава предпоставка за пръскане по кухненския плот. По-ниските модели са идеални за по-малки, но дълбоки мивки.
 

Ако търсите бюджетна опция, изберете стенен смесител за кухненска мивка с нисък до среден въртящ се чучур   (260 - 180) градуса. Ако мивката ви е със стандартна дълбочина, изберете по-висок кухненски смесител.Когато лостът е позициониран в основата на един чучур, избирайте между:

·   Елегантните и заоблени U-образни чучури - идеално решение за традиционните кухни и интериорите в класически и рустикален стил;

·   Ъгловатите и стилизирани F-образни чучури - съвсем по мярката на съвременните кухни в минималистичен или индустриален стил;

Позиция на чучура

Когато лостът е позициониран над чучура, може да избирате между модели с:

·   Основен чучур - чучурът идва от основата на крана, като се извива нагоре, за да се осигури необходимия обхват. С него печелите изискан външен вид и функционалност при работа в по-голямо пространство.

·   Колонен извод на чучура - основата на крана е удължена като колона с чучур в горната част. Чудесно решение, което улеснява миенето на по-големи тенджери и тигани.

Въртящ се чучур

Въртящият се чучур е най-комфортната и гъвкава опция за домакините, които са се обзавели с мивки с 2 корита. Моделите се предлагат в широк диапазон от ъгли за по-голяма свобода на движение стигащи до 360 градуса.


5. Изберете цвета и материала на смесителната батерия за мивка за кухня

Финалният щрих е в избора на покритие и цвят, а правилото повелява те да бъдат в пряка хармония със стила и цялостния дизайн на кухнята.

Хромираните стенни смесители за кухня са най-популярният коз на потребителите, а класическата им визия пасва еднакво добре и на модерните, и на традиционните интериори.

Тенденциите налагат и модели от никел и неръждаема стомана – с по-матов ефект от блясъка на хрома, по-устойчиви и практични за поддръжка, добавящи модерен щрих в цялостната композиция на кухнята. Ако сте ценители на аристократичното и артистичното, бронзовите смесители за кухня са най-добрият избор за вас.

Все по-популярните композитни кварцови мивки и мивки от смола изведоха на сцената и смесителите в черно и бяло. Играта на цветове и материали в кухнята достига все по-съвършени измерения, а когато естетиката среща кулинарията, сервират се истински шедьоври.


Дата на последно актуализиране: 10.12.2021
Оцени:  
5.00
Тагове:
смесител за кухня

Свързани продукти

Свързани статии:

Виж повече
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за новини и промоции